Nyhedsbrev

Nyt liv til brugt elektronik

Nyt liv til brugt elektronik

NYT LIV TIL BRUGT ELEKTRONIK

Nyt liv til brugt elektronik

Småt elektroniks affaldsstrøm

Når du afleverer din mobil, tablet, bærbare eller router på genbrugspladsen starter du en vigtig genbrugsproces.  Noget udstyr kan repareres og genbruges. Noget andet kan genanvendes i andre produkter. Den sidste rest er affald, som bliver korrekt håndteret, så det ikke forurener vores natur.  

1. Første stop: Genbrugspladsen. Ikke affaldsspanden

Hver femte husstand smider desværre mobiltelefonen ud med husholdningsaffaldet, så den bliver brændt. Mange tror nemlig, at de på denne måde beskytter deres data. Men det passer ikke! Aflever din brugte mobil, tablet, eller laptop i ”småt elektronik” på genbrugspladsen. Godkendte operatører sørger for sikker håndtering af dit brugte elektronik samtidig med, at materialerne fra dine enheder bliver genbrugt og genanvendt. 

2. Andet stop: Behandlingsanlægget

Mår du bortskaffet din mobil og andet småt elektronik korrekt, bliver det transporteret til et behandlingsanlæg, som manuelt og mekanisk fjerner farlige fraktioner som kviksølvholdige lyskilder, freon og batterier. Resten af affaldet bliver klippet op i mindre dele, så det er lettere at sortere i de forskellige materialetyper. En magnet adskiller f.eks. jern fra de øvrige materialer. Operatørerne bruger også vand og luft til at adskille de enkelte materialer. 

3. Tredje stop: Udvinding i EU

Efter turen i behandlingsanlægget går genbrugsvejen videre til behandlingsanlæg i EU. I Sverige kan de f.eks. udvinde guldet fra din brugte mobil. Så guldet kan indgå i f.eks. nye telefoner og smykker. Genbruget af guld beskytter mennesker, miljø og natur. Hvis vi udvinder nyt guld fra en mine, kræver det 80% mere CO2 udledning, end hvis vi genanvender det fra gammel elektronik. Vi sparer også mange ressourcer ved at genanvende andre metaller fra mobilerne. 

I Østrig og Tyskland er de specialister i at genanvende plasten, så den kan indgå i biler, støvsugere etc. 

Resultat: 87% af småt elektronik ender i nye produkter.

Dit elektronikudstyr rummer værdifulde materialer som f.eks. guld, kobber og nikkel. Alene din mobiltelefon indeholder op til 60 forskellige grundstoffer. Det er guld værd at forædle og genanvende disse materialer. Dels kan stofferne og materialerne genanvendes i andre produkter, og dels sparer vi på jordens knappe ressourcer. I Danmark genbruger, genanvender og nyttiggør vi 96% af alt småt elektronik. På verdensplan udgør småt IT-udstyr som bærbare computere, mobiler, tablets og routere ca. 9% af alt elektronik. 

Om Elretur

Elretur er en non-profit medlemsorganisation, der varetager ansvaret for at genbruge og genanvende udtjent elektrisk og elektronisk udstyr og batterier for vores medlemmer på den meste effektive og miljøansvarlige måde. Vi hjælper samtidig vores medlemmer med de lovpligtige indberetninger til myndighederne. Vi har over 950 medlemmer, som er enten producenter eller importører af eludstyr. 

Elreturs målsætning er at sikre, at så meget som muligt elektronikaffald bliver genbrugt eller genanvendt til gavn for både mennesker, virksomheder og miljøet. Vi laver oplysningskampagner om genbrug og stiller vores viden til rådighed for vores medlemmer, offentligheden og fagfolk. 

Hvad koster et medlemskab hos elretur

Få genanvendelig viden I din indbakke

Skriv dig op til vores nyhedsbrev

Om Elretur

Om Elretur

Elretur er Danmarks største kollektivordning, som repræsenterer mange forskellige brancher og virksomhedstyper.