Genbruger i samarbejde med Elretur

Genbruger i samarbejde med Elretur

Elretur har indgået aftaler med flere reparatører, der genbruger i samarbejde med Elretur. Formålet er at øge genbruget af elektronikaffald.

Genbruger i samarbejde med Elretur”For at øge andelen af elektronik, der genbruges, har Elretur indgået aftaler med flere lokale og landsdækkende samarbejdspartnere i form af kommercielle reparatører, der genbruger i samarbejde med Elretur,” siger adm. direktør i non-profit organisationen Elretur, Morten Harboe-Jepsen.

Det bedste for miljøet er helt at undgå affald. Det næstbedste er direkte genbrug, når et produkt kan repareres eller måske blot renses, og derved forlade affaldskategorien og komme tilbage på markedet, som andre kan have fornøjelse af.

Formålet med aftalerne er at øge genbruget af elektronikaffald (Waste Electrical and Electronic Equipment, forkortet WEEE). Det overordnede mål er således at bidrage til den cirkulær økonomi og FN’s verdensmål 12 (ansvarligt forbrug og produktion) gennem forberedelse til genbrug (FtG) af genbrugsegnet elektronikaffald.

”Reparatørerne tester, reparerer og klargør brugte elektroniske produkter, så produkternes liv forlænges, og vi får mindre elektronikaffald. Dermed bidrager Elretur og reparatørerne til den cirkulære økonomi, som handler om at holde materialer og produkter i det økonomiske kredsløb med den højest mulige værdi længst muligt. Reparatørerne udfører reparationerne i overensstemmelse med de regler, som er på området, ligesom de stiller garanti overfor forbrugerne,” siger Morten Harboe-Jepsen

Med cirkulær økonomi åbnes mulighed for, at de ressourcer, som, fx en vaskemaskine eller pc, som ellers ville være endt som affald, kan gå tilbage i værdikæden og indgå i produktionen igen. Eller komponenterne fra fx en mobiltelefon eller en vaskemaskine kan indgå som input i et helt nyt kredsløb. I mange år har vores økonomi været lineær: Vi udvinder råstoffer, fremstiller produkter, forbruger – og smider ud. Dermed går utrolig mange ressourcer tabt. Med cirkulær økonomi sikrer vi, at vi også i fremtiden har en nem adgang til de værdifulde ressourcer.

God forbrugeroplevelse

”Elretur ønsker øget genbrug af elektronikaffald. Alt skal ske økonomisk- og miljømæssigt forsvarligt, så vi bidrager positivt til miljø og klima, og så varerne kan afsættes på kommercielle vilkår, som reglerne foreskriver. Derudover er det vigtigt for Elretur, at man som forbruger har en god oplevelse, når man køber brugt elektronisk udstyr,” siger Morten Harboe-Jepsen.

Derfor skal de reparatører, der genbruger i samarbejde med Elretur, opfylde en lang række krav for, at de kan genbruge elektronikaffald. Det drejer sig blandt om følgende:

Yderligere oplysninger

Kommunikationsansvarlig Morten Ravn i Elretur på mobil +45 4068 6901 eller mail mr@elretur.dk

Adm. direktør i Elretur, Morten Harboe-Jepsen på mobil +45 4031 8187 eller mail mhj@elretur.dk.

Om Elretur

Elretur er Danmarks største kollektivordning, som repræsenterer mange forskellige brancher og virksomhedstyper. Vi håndterer producentansvaret for elektrisk og elektronisk udstyr (WEEE) samt batterier på vegne af vores 900 medlemmer.

Elretur er stiftet i 2005 og er en non-profit-organisation og sørger for ansvarlig og omkostningseffektiv indsamling og håndtering af det elektronik- og batteriaffald, der afleveres på landets genbrugspladser. Det i en sådan grad, at Elretur genanvender 84 procent af de indsamlede produkter. Det er over EU-gennemsnittet på 80 procent. Målet er nu at gå skridtet videre og øge genbruget af produkterne.