Nyhedsbrev

Ulovlig kabelklipning hindrer genbrug af elskrot

Ulovlig kabelklipning hindrer genbrug af elskrot

Vi kunne reparere og genbruge langt flere kasserede el-produkter, hvis ikke deres strømkabler var klippet af. Det er ulovligt at afklippe kablerne på de genbrugsegnede produkter, men det sker alligevel i vidt omfang.

17% af de kasserede, men genbrugsegnede, hårde hvidevarer kan ikke forberedes til genbrug, forlade affaldsstrømmen og komme tilbage på markedet.  En af de største årsager til at kassere ellers brugbare brugte produkter er, at kablerne er klippet af. Det fremgår af en analyse af som Elretur har fået fortaget af miljøkonsulentvirksomheden Econet.  Elretur formoder, at denne problematik i høj grad også gælder for andre kasserede el-artikler med strømkabler.

Strømkabler til brugte hårde hvidevarer – og til en lang række andre el-produkter – har det med at forsvinde. De bliver klippet af tæt ved strømindgangen til produktet, og selvom reglerne og loven foreskriver, at et strømkabel skal følge produktet, er kablet for det meste væk. Dermed kan produktet ifølge reglerne ikke genbruges.

500 tons kobber forsvinder ulovligt

Årsagerne til de afklippede strømkabler er flere. Men det er Elreturs formodning, at den største grund til at afklippe kablerne er penge. 500 tons kobber forsvinder sammen med kablerne hvert år. Andre grunde kan være praktiske årsager eller manglende viden om håndtering af elkabler. På nogle genbrugspladser er der et decideret bur til strømkabler ved siden af el-artikerne og en tang. Det giver sandsynligvis mange forbrugere den opfattelse, at produkt og kabel skal adskilles. Men det er forkert og en praksis, som hæmmer genbrug.

Elretur arbejder aktivt for at produkter og strømkabler ikke bliver adskilt. Hverken hjemme hos forbrugeren eller på genbrugspladsen.

På denne måde kan vi sikre, at langt flere kasserede produkter kan forberedes til genbrug, renses, istandsættes og gøres salgbare igen. Til gavn for miljø, mennesker og marked.

Ifølge Econets analyse er de tre hyppigste årsager til kassation af genbrugelige produkter:

Alder

Produktet er over seks år gammelt og forbliver derfor kasseret

Afklipning af strømkabler

Uden et strømkabel er det imod reglerne at genbruge produktet

Andet

Dækker over flere forskellige områder som f.eks. manglende komponenter ( som hylder, tromle etc.)

Hvad koster et medlemskab hos elretur

Få genanvendelig viden I din indbakke

Skriv dig op til vores nyhedsbrev

Om Elretur

Om Elretur

Elretur er Danmarks største kollektivordning, som repræsenterer mange forskellige brancher og virksomhedstyper.