Fejlsorteringer af batterier
Danskerne fejlsorterer 1.210 ton batterier årligt. Det viser Elreturs tal, som er baseret på 10 års affaldsanalyser fra miljørådgivningsvirksomheden Econet. Læs mere i vores faktaark om fejlsorteringer her.
Statistik om elektronik affald i Danmark
I Dansk Producentansvars statistikbank kan du finde nationale tal for markedsført elektronik og batterier. Du kan også se hvor meget, der efterfølgende er blevet genanvendt, genbrugt eller nyttiggjort, samt om Danmark opfylder EU-målsætningerne på området.
Det forsvundne elektronikaffald: Fejlsorteringer og det grå marked
Der er desværre meget elektronik, der ikke kommer i de rigtige affaldsstrømme, men som fejlsorteres eller havner på det grå marked, hvor der ikke er kontrol med, at det behandles miljømæssigt forsvarligt. Miljøstyrelsens partnerskab for indsamling af elektronikaffald har i 2015 afdækket, hvor store mængder, der er tale om, og hvor det ”forsvundne” elektronikaffald bliver af. Du kan læse resultaterne her (findes under emnet “Indsamling af elektronikaffald og bærbare batterier – partnerskab for indsamling af elektronikaffald”).
Genbrug af elektronikaffald
I Elretur har vi en række forsøgsprojekter, hvis formål er at øge andelen af elektronik, der bliver genbrugt. Du kan læse mere om disse her. Miljøstyrelsen har lavet en kortlægning af, hvilke aktører, der generelt forbereder affald til genbrug. Kortlægningen kan findes her.
Indsamling og sortering af elektronikaffald og batterier
Fejlsorteringer er en stor udfordring i forhold til at sikre øget genanvendelse af vores affald. Elretur sætter med kampagnen ”F**** du med batterierne” fokus på korrekt sortering af batterier. Borgernes mulighed for at aflevere batterier udenfor genbrugspladserne varierer imidlertid fra kommune til kommune. Miljøstyrelsen har i en undersøgelse sammenlignet forskellige indsamlingsordninger for blandt andet småt elektronik og batterier. Analysen kan læses her.
Et globalt perspektiv på elektronikaffald
Elektronik affald er en global udfordring, som du kan læse mere om i FNs E-waste monitor her. FN miljøprogram (UNEP) har desuden i 2017 udarbejdet en rapport, om perspektiverne for levetidsforlængelse af produkter. I rapporten har de særligt fokus på en række elektronik produkter. Du finder rapporten her.